Jak získat vízum do Ameriky?

Cesta do USA vyžaduje přípravu, existuje několik možností jak vycestovat. Občané ČR mohou využít bezvízového styku ESTA nebo požádat o klasické vízum. V současné době existuje několik druhů víz do USA, rozhoduje účel plánované cesty.

Základní rozdělení:
– Bezvízový sty ESTA
– Studentské vízum
– Výměnný pracovní program

Bezvízový styk ESTA

Platí pro vybrané státy, které mají uzavřenou dohodu o bezvízovém vstupu na území USA a tedy nemusí žádat o vízum. Pouze z bezpečnostních důvodů se musí zaregistrovat prostřednictvím on-line formuláře ESTA /Electronic System for Travel Autorization/, který má každý k dispozici na webových stránkách amerického velvyslanectví s přesným návodem jak žádost podat. Registrace je rychlá a jednoduchá, vyřízení ihned. Platnost dokumentu je 2 roky a během doby platnosti mohou držitelé ESTA navštívit USA opakovaně, max. však 90 dní v celku. Po uplynutí doby platnosti je potřeba o povolení žádat znovu.

ESTA neumožňuje pracovat, povoluje jen některé formy studia – max. na 18 hodin týdně!
Více na:
www.czech.prague.usembassy.gov/esta.html

ESTA – požadavky pro vyřízení:
– Občanství státu s bezvízovým stykem
– Platný biometrický pas
– Důvod cesty – krátká doba pobytu/max. 90 dní – služební cesta, přestupní destinace
– Zpáteční letenka odpovídající maximální povolené době pobytu

Postup pro uplatnění žádosti:
– Kontrola pasu – jedině biometrický !!!/
– Spolucestující děti musí mít vlastní pas
– Vyplníte registraci ESTA na – https://www.esta.cbp.dhs.gov
– Nejpozději 72 hodin před plánovaným odletem
– Pravdivě vyplníte požadované údaje v angličtině /nepoužívejte diakritické znak
– Dle postupu zaplatíte poplatek na uvedený bankovní účet
Více na: cz.usembassy.gov

Po odeslání žádosti obdržíte v krátké době tyto možné odpovědi:
– Povolení k cestě – Authorization Approved
– Povolení nebylo zatím uděleno – Authorization Pending /průběžně kontrolujte/
– Musíte žádat o vízum – Travel not Authorized
– Po přidělení ESTA musíte mít zpáteční letenku s datem návratu, v letadle vyplníte formulář CBP 6095

Studentské vízum – F1

Akademické vízum umožňuje studium na základních, středních, vysokých a jazykových školách nebo univerzitách. Jsou určena všem zájemcům o studijní pobyt Full Time /plný úvazek/, bez pracovního povolení! Pro odborné a profesní vzdělávání potřebuje žadatel víza M-1, tzv. „neakademické vízum“. Držitelé víza typu B-2 nebo ESTA – nesmí studovat Full Time! Délka víza F-1 závisí na délce studia, opravňuje studenty strávit v USA 3 měsíce navíc – 1 měsíc před zahájením studia, 2 měsíce po jeho ukončení. Vízum F1 obdržíte na libovolně dlouhou dobu, lépe pro dlouhodobé programy – 1rok a déle. Přicestovat do země můžete kdykoliv. Povolených 60 dní po ukončení studia využívají studenti k cestování. Studenti do 18 let žádají o vízum s rodiči, při vstupu na území USA student předloží notářsky ověřené prohlášení obou rodičů nebo zákonných zástupců o tom, kde bude bydlet, studovat a kdo se o něj bude během studia starat.

Postup pro podání žádosti:
– Výběr školy, přijetí a zaplacení školného
– Formulář I-20 /vydá škola po zaplacení školného a přijetí do kurzu/
– Formuláře DS-160
– Kopie poslední aktuálního bankovního výpisu – 17500 USD/1rok
/není-li žadatel majitelem účtu musí vlastník účtu přidat podepsaný tzv. Sponzorský formulář/
– Dojednání osobní schůzky na ambasádě pomocí formuláře NIV Appointment System
/platí pro žadatele od 14 do 79 let – bez předchozí domluvy vás ambasáda nepřijme
– Poplaek za registraci v systému SEVIS /Student and Exchange Visitors Information System/
– Zaplacení poplatku kurýrní službě za následné doručení pasu s vízem
– Osobní pohovor – Interview, vezměte s sebou následující dokumenty:

Požadované dokumenty:
– Platný cestovní pas – biometrický
– Vytisknutou potvrzovací stránku Formuláře DS-160
– Originál Formuláře I-20 /pošle škola po zaplacení školného/
– Index nebo potvrzení o studiu /v ČR/
– Doklad o zaplaceném poplatku SEVIS
– Vízový poplatek v CZK nebo USD dle aktuálního kurzu
– Studenti, pokračující ve studiu doloží eKopii indexu/dopis ze současné školy s uvedením prospěchu
– Foto pasového formátu – 5×5 cm
– Obálku s adresou a telefonním číslem, kam bude váš pas s vízem následně doručen

Vízový poplatek za vízum F1 s I-20 form:    160 USD
SEVIS poplatek:                                                200 USD
Kurýrní služba:                                                  150 Kč
Vízové poplatky lze platit pouze hotově v pokladně US ambasády, NE platební kartou !!!

Výměnný pracovní program – vízum J1

Vhodné pro studenty VŠ a VOŠ, kteří mají zájem v USA krátkodobě pracovat. Žadatelé mají možnost získat legální pracovní povolení v době letních měsíců a zároveň mohou cestovat po USA. Program je určen pro věkovou kategorii 18-30 let. Platnost víza je 5 měsíců celkem, z toho 4 měsíce práce a 1 měsíc cestování. Jedná se o nabídku sezonních prací, AuPair a odborné pracovní stáže.

„Exchange Visitor’s Program“ – Oficiální název
Ideální možnost pro mladé lidi z hlediska získání pracovního povolení a možnost poznání americké kultury. Obvykle si žádají zájemci o práci, školení nebo výzkum v rámci schválených programů, sponzorovaných vzdělávacími nebo neziskovými institucemi. Jedná se o výměnné programy určené  absolventům škol, účastníkům odborných školení, apod. Další programy se vztahují na letní pracovní programy, studentské stáže nebo programy AuPair.

„Summer Work and Travel“ – Práce a cestování
Určeno studentům zapsaných na VŠ. Získají krátkodobé pracovní povolení a mohou cestovat po USA v době letních měsíců. Pracovní pozice mají letní charakter –  cestovní ruch, rekreační letoviska, hotely, restaurace nebo národní parky. Držitelé víza typu J1 mohou v USA pouze krátkodobě pracovat NE studovat !!!

Postup pro podání žádosti:
– Výběr zaměstnavatele/sponzora, který vydá potvrzení o spolupráci prostřednictvím Form DS-2019
– Vyplnění Form DS-160 – potřebujete cestovní pas nebo předchozí vízum a cestovní plán
– Dojednání termínu schůzky na US velvyslanectví pomocí Form NIV Appointment System
/bez objednání termínu schůzky nebudete nepřijati/
– Zaplacení poplatku SEVIS
– Zaplacení poplatku kurýrní službě za doručení pasu s vízem
– Následné Interview na US velvyslanectví

Podmínky pro žádost:
– Věková hranice 18-30 let
– Statut studenta /UNI, VOŠ – ne poslední ročník/
– Znalost angličtiny /komunikativně, nutno absolvovat krátký pohovor/
– Maximální délka pobytu 4 + 1 měsíce /práce + cestování/

Potřebné dokumenty pro Interview:
– Platný cestovní pas – biometrický
– Vytisknutá potvrzená stránka Formuláře DS-160
– Originál Formuláře DS-2019 – obdržíte od sponzora z USA
– Index nebo potvrzení o studiu
– Doklad o zaplacení poplatku SEVIS
– Vízový poplatek v CZK
– Doklad o kurýrním poplatku pro zaslání pasu s vízem
– Foto 5×5 cm
– Obálku s adresou a telefonním číslem, na kterou vám bude pas doručen

Doporučujeme vzít s sebou také:
– Výpis bankovního účtu za poslední 3 měsíce před podáním žádosti
– Pracovní smlouvu
– Zvací dopis
– Podnikatelé ŽL nebo výpis z OR

Vízový poplatek za vízum J-1:  140 USD
SEVIS poplatek:                          180 USD /35 USD – AuPair, Summer Work and Travel a Camp Counselor
/nevztahuje se na víza sponzorovaná vládou nebo na doprovázející příslušníky!/
Kurýrní služba:                            150 CZK
Poplatky platíte hotově u pokladny na velvyslanectví, kreditní karty nejsou akceptovány!

Rozhodnutí o přidělení víza zjistíte v den pohovoru pokud je kladné a pas s vízem ambasáda zašle poštou na uvedenou adresu, v opačném případě dostanete pas do ruky a zpět poplatek za kurýrní službu V letadle obdržíte Form I-94 a celní deklaraci CBP form 6059B, vyplněné odevzdáte na letišti v USA imigračnímu úředníkovi při pasové kontrole a utrženou část, kterou vám vrátí si pečlivě uschováte pro zpáteční cestu.

Sídlo US ambasády v ČR:
U.S. Embassy Prague
Tržiště 15
118 01 Praha 1 – Malá Strana
Czech Republic
Tel./ústředna: +420 257 022 000
www.usembassy.gov